so apa lagi, dah teringin buat terus la.. ikut resepi kat bawah.. mm mmg sedapp..
sangat berkesan dengan adanya gajet ini.. kalau tgk show chef at home mmg jeles lah tgk stick mixer ni.. dah survey beberapa brand tapi agak mahal tiba2 jumpa yg ni kat supermarket. apa lagi, terus lah dirembat oleh mr chef. (bagus gak dia minat mende2 mcm ni so akan byk membantu kat dapur lah hehe)
asalnya mcm ni, ayam dan mushroom yg berketul2 sekejap je di'blend' menjadi smooth.
Resepi mushroom soup - sumber : minami133 (myresepi)
Bahan-bahan ( 6 org )
1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar(susu kotak)
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
garam
secubit ajinomoto
1 cawan tepung gandum
Bahan-bahan ( 6 org )
1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar(susu kotak)
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
garam
secubit ajinomoto
1 cawan tepung gandum
Cara-cara
1.potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
2.masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
3.masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.
ni sekadar selingan.. snapshot laman belakang tempat budak2 main basikal petang2. tp sekarang musim winter (hujan) so terpaksa la memerap kat dlm rumah. bkn kami je, si kymba tu pun boring gak. pantang cuaca panas sikit, mula la nak keluar guling2 atas tanah...
Memang sedap makan di kala-kala sejuk nie, anak-anak pun asyik nak makan aje
ReplyDeleteSALAM UMI..KLU MASAK SAMBAL TUMIS ISI TERUNG PIPIT MMG NAMBAH2 NASI..HIKHIK
ReplyDeleteGina, tu yg parah tu.. asyik nak makan je, gerenti berat bertambah lepas ni :p
ReplyDeleteKak Atie, lg satu kalu ada sambal tumis petai gerenti nangis punye tu mmg no 1! :)