Sunday, December 4, 2011

Gulai ikan talang kering

Setelah bersusah payah mengimport ikan kering, tibalah masanya untuk makan sedap2 ya puan2.. ikan talang kering ni aje masa beli dah harga RM100+ (untuk beberapa kg) belum campur kos pos lagi dalam RM200. iskk.. mmg mahal tp puas sangat bila dapat makan. kalau tak tau nak masak apa pun, buat masak asam sardin dan mkn dgn ikan kering pun dah cukup. oh lupa pulak, ikan bilis ada dijual di sini.
dimasak menggunakan perencah cap tarbus 


buat seperiuk mcm ni mkn dua hari pun bole. jimat2.. hehehe
tomato pun nak tumpang sekaki jugak nak posing hehe.. 


4 comments:

  1. Salam Umi..apa kabar?mmg best ikan talang masak gulaikan?k.atie suka beli yg dah siap potong kecik2 tu...beli dlm 2/3 henggit jer.
    Syian dia...mahal gak kos post ya yer?klu dok mesia leh beli & mkn puas2kan :D

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Atie, khabar baik.. Alhamdulillah..
    gulai ni mmg fevret umi. biasanya mak umi tolong beli sampai sekor dua ikan talang yg besar tu utk buat stok sebulan dua. tp mmg betul tak mcm mkn kat msia, terutama kalau dpt mkn ikan fresh2.. :)

    ReplyDelete
  3. Ikan talang ni kalau masak lemak nangka pun sedap jugak kan? Mana nak dapat nangka kat sini ummi... hehhehe

    ReplyDelete
  4. Alin, nangka dalam tin ada jual kat kedai oriental (kong's) kat market city, canning vale :)

    ReplyDelete