Thursday, February 16, 2012

Gulai munggai

Terkejut bila nampak seikat buah munggai ni dijual kat kedai. dah la masa tu kedai dah nak tutup. apa lagi terus capai dan letak dalam bakul. bila dah siap bayar semua, amik resit la nak tengok harga.. tau tak brp harganya? $8 untuk satu ikat.. ada brp ntah tak kira pulak.. telan air liur jugak la tapi dah terlanjur beli kena la masak jugak kan.. hehe.. sebelum ni pernah ternampak ada org jual kat Belmont Sunday Market tp tak teringat nak tanya pulak.


































pakai perencah kari tarbus boleh, adabi pun boleh. kalini pakai adabi sbb tarikh expired dah dekat.. hehe tarbus simpan utk next time pulak.


kikis sikit dan potong2 baru la buat gulai. jgn lupa letak udang dan parpu.. oh pecahkan telur sebiji di saat akhir.. fuhhh.. mmg sedap sangat.. mmg mewah sangat nampaknya duduk kat sini, kat KL ader? tak pernah jumpa pulak..  hmm tiba2 pulak teringat nasi lemuni. sini takde daun lemuni ke? :)


jemput makan.. dengan nasi panas2

6 comments:

  1. Salam, wah bestnya jumpa munggai di Perth. Kat NSW, tak jumpa pulak yang fresh. Frozen adalah. Actually kalau kat kg, kami panggil 'Kelo'. Dulu2 orang India yang beri kami. Memang sedaplah masak kari and bila makan, kita lurut kulitnya...Hish terliur pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sis, hehe baru dua kali jumpa buah ni yg fresh. tapi kalau tak ada fresh, frozen pun jadik sbb kalau buat gulai ni mmg selera sangat makan nasik kan? :)

      Delete
  2. hi umi,

    ni klu lah tiba-tiba satu hari tersesat kt rumah umi, sure tak rasa mcm dok kt 'obersea'.....hehehehe.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul, tak terasa langsung mcm dok oversea. cuma bila keluar nampak muka jiran baru la teringat la ni dok tmpt org. tambah2 musim panas ni suhu sama ja dgn msia :)

      Delete
  3. Alamak! sedapnya masak murunggei gulai parpu tu umi,tension akak tengok....kat sini nak jumpe murunggei pun susah....Dulu masa akak kat sane akak terjumpe pulak sayur nangka muda kat Kong's, apalagi rembat lah.... masak gulai dg ikan masin. Sampai 3 hari akak dok perhangat repeat makan...hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa umi beli kat kong's la ni. tak jumpa lagi nangka muda. kalau jumpa mesti rembat lah.. hehe isk umi pun dok perangat ni la makan sampai 2 hari senang tak yah pk2 nak masak apa dah :D

      Delete