Thursday, August 9, 2012

Sup Tulang Siam

Beberapa hari lepas ternampak sup tulang yang sangat mengancam kat blog mamasya. Apa lagi, terus rasa terliurlah.. dah lama tak mkn sup tulang mcm kat kedai tomyam tu... musim2 sejuk mcm ni mmg best sangat kalau dpt hirup sup panas2 mcm nih. Paling senang sekali, sy cuma perlu tunjuk resepi ni kat grand masterchef dan dia pun bersemangat nak buat. Lepas pergi beli barang mentah semua, grand master chef pun memulakan operasinya..

hmm sah sedap! anak2 pun suka. sblm ni buat sup mungkin teknik berbeza sikit tu yg tak sama mcm kat kedai kan? rupa2nya buat teknik mcm tu barulah sama. Terima kasih mamasya dan tuanpunya asal resepi ni. minta izin copy paste ya, esok lusa kalau nak buat lagi dah ada rujukan.. :)

Oh ya selain dr tu, sy ada try masak ayam portugis guna ready made cook in bag. Tak pasti kat Msia dah ada ke belum. Mmg senang sangat masak ayam dlm beg plastik yg diberikan sekali dgn rempah2nya ni. Ayam masak dgn elok, tak terlalu kering kalau terdedah lama dalam oven dan rasanya pun sedap.


sup tulang siam


ayam portugis bungkus plastik sebelum masuk oven

plastik dan rempah ready made





sgt senang cuma beli ayam je :)






dah siap! senang keje :D







Dan ini ialah resepi sup tulang yang telah di cp..


Sup Tulang Siam 
Sumber; Periuktanah.blogspot 
Oleh; Dapurmamasya 

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang) 
1/2 kg tulang rusuk dipotong kecil- guna tulang biasa 
200 gm daging campur (yang segar ye..) 
5 ulas bawang merah dihiris 
1 inci halia dihiris halus- mama tumbuk 
2 ulas bawang putih dihiris halus- mama tumbuk 
serba satu bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga 
1 bungkus sup bunjut Adabi atau Sup Tulang 
1 biji tomato dibelah 6 
3 biji cili padi diketuk 
1 batang seleri dihiris serong-tak ada 
1 biji limau nipis, diperah airnya 
garam secukup rasa 
minyak untuk menumis 
1 labu bawang holland sederhana besar dibelah 8 
daun sup dan daun bawang secukupnya 

Cara membuatnya: 
1. Basuh tulang dan daging dan toskan. Masukkan ke dalam periuk dan tambahkan air secukupnya hingga daging dan tulang tenggelam. Rebus hingga empuk. Tutup periuk dan gunakan api perlahan untuk hasil memuaskan. Gunakan periuk tekanan jika ada, untuk menjimatkan masa. 
2. Apabila daging telah empuk, masukkan sup bunjut dan sediakan bahan tumisan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah ratus hingga wangi dan bawang keperangan. Tuangkan ke dalam periuk sup. 
3. Biarkan sup mereneh dengan api perlahan. Masukkan cili padi, bawang besar holland, tomato,seleri dan garam. Masukkan juga daun sup dan daun bawang yang dihiris halus. 
4. Tutup api apabila cukup rasanya. Cedok sup ke dalam mangkuk dan perahkan air limau nipis. Taburkan bawang goreng jika suka. Sedia dinikmati. 
*** tambahkan cili padi jika suka lebih pedas dan air limau nipis jika suka lebih masam. 

6 comments:

  1. sepanjang kawin su tak pernah masak sup tulang..sebab nya tak ghoti den nak boli tulang temulang ni..takut kang masak suma tulang jekk

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la masak su, sedapp.. k umi suka part tulang rusuk. makan daging yg lekat kat tulang tu lebih thrill rasanya dr mkn sup daging he he he

      Delete
  2. Salam Umiyumi.wah bestnya grandmaster chef tlg masak sup....boleh sesekali Uminya rehatkan.buat sup tulang ada beberapa cara tp akk paling suka cara sup tulang siam ni sbb mmg sedap supnya....sampai kuahpun akk hirup..
    masak ayam dlm plastik...menarik..akk ada tengok plastik roasting dijual kat supermarket tp yg tanpa rempah...belum pernah cuba lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mama,
      tepat sekali. sekali sekala kita kena rehat2 jugak kan hehe.. lgpun kalau tgk kat kedai kebykan tukang masak adalah lelaki :p
      kat sini mcm2 rempah ada yg readymade. especially product2 yg diadun oleh chef2 dari masterchef. senang keje hehehe

      Delete
  3. cook in Bag ayam portugis tu, kiranya macam frozen food lah yer? ada jual kat coles/IGA ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan frozen food. cuma ready made spices dengan plastic bag. cuma beli ayam, masukkan dalam plastik yg disediakan, masukkan spice. goncang2 kasi spice tu rata kena ayam. ikat plastik dan letak ayam dgn plastiknya dalam tray masuk oven. :)
      ayam tu dimasak dalam plastik tu sekali so ayam kekal moist dan aroma dan rasanya tu tak hilang didalam oven. ceewah. lebih kurang mcm tu la. tp dr segi kesihatan taktaulah ok ke tak. mula2 saspen juga takut plastik tu cair. tp tgk hasil eksperimen ok je.

      pek cook in bag ada jual kat coles/woolies dan mungkin IGA. ayam kena beli kat halal meat

      Delete