Adunan roti jala (sesuai untuk hidangan 10-12 orang)
800gm tepung gandum
3 biji telur
6 cawan air
sedikit garam
sedikit kunyit sebagai pewarna
Sedikit minyak dan daun pandan disimpul
Cara:
Bancuh adunan sehingga sebati dan tiada ketulan. Tidak begitu pekat atau cair dan senang untuk dipicit melalui botol. Isi adunan dalam 2 biji botol sekaligus supaya senang bila satu botol habis, ada satu lagi botol untuk digunakan.
Panaskan kuali leper, sapu minyak menggunakan daun pandan yang disimpul. 'Jala' menggunakan botol. Jika terlalu kering, boleh sapukan minyak menggunakan daun pandan. Bila sudah masak (tiada kesan tepung), angkat roti jala, lipat dan gulung.
Acuan yang saya gunakan pula ialah botol mayonis 3 muncung. Mula-mula saya tengok acuan ni digunakan oleh Chik Mi. Sejak gunakan acuan ni, saya dah tak gunakan acuan tradisi lagi sebab guna botol ni sangat cepat dan praktikal. Kurang sangat kesan-kesan tepung menitis atas kuali atau dapur. :)
Roti jala yang saya buat |
Botol mayonis 3 muncung |
Boleh beli di Daiso atau boleh juga order melalui Chik Mi ya :) |
pernah wat guna daun pisang huk
ReplyDeleteGuna daun pisang? Menarik sekali bunyinya. Daun pisang bentukkan mcm corong ke?
Deletedana sampai skrg tak penah lg try bt roti jala hehehe asik menjala kt kedai je
ReplyDeleteHaha kalau boleh beli kat kedai lagi senang kan. Tp anak k umi ni mmg hantu roti jala, tak menang nak beli. Kat sini lagila jarang2 boleh jumpa kecuali masa jamuan/pasar malam. Nak tak nak buat sendiri la nampaknya.
DeleteRajin2 try la Dana, guna acuan ni senang sgt. :)
masa kat tassie dulu, saya pakai botol sos je, lubang satu, jenuh nak buat, hehe
ReplyDeleteHaha lagi hebat tu Zul. Mesti kena buat banyak 'pusingan' baru dapat siapkan satu jala :)
Deletewife saya pun ada buat roti jala ptg td. rupanya ke laut rasanya blh tahan sedap
ReplyDelete