Wednesday, March 5, 2014

Kurma Cina

Seronoknya bila ternampak kurma cina ni dijual di kedai oriental.. walaupun harganya agak mahal iaitu lebih kurang $17++ sekilo, saya beli juga beberapa biji sekadar untuk makan segera. Mungkin lepas ni boleh cari lagi kat tempat yang jual lebih murah, dan borong sekilo dua. Apa yang paling saya suka ialah rasanya yang manis dan rangup.

Menurut kawan saya, orang cina suka gunakan kurma ini untuk buat sup herba atau ayam. Dan jika direnehkan di dalam air baik untuk merawat masalah tekanan darah rendah iaitu dengan menguatkan sel darah merah.

Kurma cina bentuk bulat, ada juga yang jenis bujur. Sedia untuk dimakan :)
Bahagian dalam, ada biji. Gambar dari tahun lepas

Ini pun harga dari tahun lepas.. harap-harap harganya kekal atau lebih murah


Kurma cina yang telah dikeringkan dan boleh dibuat sup/renehkan dalam air.


8 comments:

  1. first time dgr nama kurma cina..:)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Haah..yang kering ada dijual di pasaraya :)

      Delete
  3. dana 1st time nampak dlm bentuk sebelum kecut... ingatkn sebijik cam kurma biasa tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama je kurma, tapi masa fresh tak macam kurma pun. mungkin sbb bila dah kering nampak mcm kurma kot, Dana? :)

      Delete
  4. Salam Kak Umi,
    Lama xtgl komen kat sini..apa kaba?hehehehe..
    Kak Umi,buah ni rasa mcm buah pear x?ke lagi sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Hannani,
      Khabar baik, Alhamdulillah.. cemana rasanya di tempat baru? hihihi

      Buah ni lebih sedap dari pear dan epal. kalau sekali hadap mau habis dekat sekilo mkn sorang2 :p

      Delete