Monday, October 29, 2012

Lunch @ Cousin's house

Setelah menginap satu malam di Kuantan, kami pun bersiap2 untuk bertolak balik ke Kelantan. Sebelum tu, kena penuhi jemputan kakak sepupu di rumahnya di Kemamang (Kemaman). Pukul 11 pagi dah sms bgtau makanan dah siap. Wah lajunya.. kami pun cepat2 check out pukul 11.30 pagi dan bergerak ke Kemamang.

Oh lupa nak tayang gambar satu lg menu fevret utk bfast iaitu bubur nasi. Sy suka letak ikan bilis byk2 mmg sedap bangat. Sampai di rumah kakak sepupu, sibuk amik gambar bunga orkidnya yg besar2 dan bermacam warna. Ni hobi sebijik mcm tokdin (mak saya) ni.. sejuk mata memandang. Sy ni orkid cuma minat tgk aje, arwah ayah sy dulu pun suka orkid. Tp anaknya ni suka bunga ros dan hydrangea hehe.. oh ye, bila makanan tersedia, rasa nak pengsan tengok menu yg hebat2 belaka. Antara menunya iala gulai udang galah, kari ketam, ayam madu lagi.. ada ikan bawal lagi.. ikan kering pun ada iskk.. pastu air kelapa lagi. rasa cam nak tergolek kekenyangan kat situ juga. kalau fikirkan tak travel jauh2, mmg boleh mkn bertambah2 lg masa tu. Alhamdulillah bila perut dah kenyang, dptlah meneruskan perjalanan balik ke kampung di Kelantan dengan senang hati. Sepanjang perjalanan mmg dah tak perlu berhenti mkn. Cuma tak tahan tgk gerai buah cempedak. Siap ada jual potai lagi tu haaa.. jom tengok gambar!
semangkuk bubur nasi dan segelas oren

orkidlah






boleh bersantai di tepi rumah








hidangan istimewa.. dah lama tak mkn bersila

ketam yg segar

Alhamdulillah... rezeki.. terima kasih pada kakak sepupu

boleh bertolak balik

besarnya library

gerai cempedak


potai

lepas makan sebijik dah sakit badan..

Alhamdulillah dah sampai Kelantam

14 comments:

  1. Sedapnya tengok cempedak tu k.umi..ketam tu pun bagi perut kriuk kriuk tgh malam ni:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap sangat, bila dpt belah cempedak tu dan mkn mentah2. fuhh nikmat tak terkata. ketam tu pun dah dirindui sgt, tido mlm pun mengigau teringat ketam hahaha

      Delete
  2. salam umi..wah dah rumah baru ni;) cantik:) umi gambar food dan orchids semua menggoda perasaan lah..meriah betul malaysia dgn food;) so cantik2 orchids kat rumah sedara umi ni..suka tengok.Umi bestlah adik kat school open night ye..nampak dia pun blend ajer dengan budak local..so lucky adik and abe dapat exposure kat sana;)umi kirim geletek2 perut kymba tu;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zu,
      semuanya menggoda perasaan kan? walaupun badan duduk di sini, tp jiwa ada di sana.. betapa mewahnya negara kita kan. bila kita duduk jauh baru lah insaf sikit.:)
      budak2 ni mmg cepat aje boleh blend dgn budak local, tak mcm org dewasa. kat sini para ibu pun suka duduk berkumpul dgn geng2 sambil bergosip. tp yiyi komplen ada jugak budak suka buli dia. nasib baik ada classmate lebih besar sanggup tolong jaga dia :)

      dah tolong geletek perut kymba tadi. kymba tu takle geletek lebih2 nanti dia geram dia gigit kaki pulak. sensitip pulak geletek perut dia yg gendut tu ha ha

      Delete
  3. As salam Umi,

    Nyummm...nyummm... petai! Cempedak! terbau-baulah! Bila nak mamam ni...hiks... dlm mimpi jelah :P

    Salam Aidiladha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Marya..
      Salam Aidil Adha juga buat Marya sekeluarga..cmn raya kat sana meriah tak?
      kalau rindu nk mkn mcm ni terpaksala balik kampung kan.. nak wat cmn, kat tmpt org tak ada jual benda2 mcm ni. :)

      Delete
  4. Replies
    1. cantik2 kan? tuannya mmg pandai jaga nih :)

      Delete
  5. Bestnya tengok segala macam lauk pauk tu. Kalau I pun, mau agaknya makan sampai kenyang sampai dah tak boleh bergerak. Pastu, mau agaknya siap tapau lagi, hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg dah mkn kenyang2 masa tu. teringin jugak nak tapau tp seganlah pulak..hehehe

      Delete
  6. Umi,

    ooh menggoda sungguh gulai ketam (nak masak sendiri x reti)...hihihi..

    Nmpk segar bugar betul orkid rumah sepupu umi tu....betul2 minaty ya dia....

    Camne raya haji tempoh hari? dah mula panas ya sana? Kat kelantan pon panas jer sepnjg 3 ari dini kt sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh la, senang je nak masak ketam. kalau taknak masak pun, boleh beli gulai ketam kat kedai mkn lg senang. haah sepupu umi mmg minat orkid ni. raya haji kami sambut sederhana sj sbb masing2 tak sihat. mmg panas skrg, tp esok dijangkakan hujan pulak :)

      Delete
  7. Salam Umi..wamboii Umi ni macam melepas niat ye ( maaf ye umi kalu kasar bunyinya!) iyalah hujan batu di negeri sendiri ye..suker nya tengok makanan semeriahnya okid di taman!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nekcik,
      haha bkn selalu dpt balik dan jumpa saudara mara ni. mmg betul hujan batu di negeri sendiri adalah lebih baik. umi pun tak sangka makanan semeriah tu. mungkin rezeki kamilah ni sbb kebetulan masa diorang ke pasar ada jual seafood yg fresh dan murah2 :)

      Delete