Sunday, December 30, 2012

Summer vege patch dan menu 'panas'

Cuaca sejak minggu lepas sangat panas.. jadi aktiviti di luar terpaksa dikurangkan. Kebanyakan masa cuma terkurung di dalam rumah dan cuma keluar jika perlu. Tapi tanaman pun perlu dijaga, sekurang2nya perlu siram 2 kali sehari supaya tetap segar.

Panas2 pun tak miss juga ke sunday market. Selain dari barang2 terpakai, kami juga mencari pokok2 bunga, ulam dan herbs yang masih belum ada atau untuk menggantikan yang telah mati contohnya pokok cili.

Seronok betul bila jumpa pokok selom ni. Sedap kalau dibuat ulam atau hiasan untuk laksa..nyum nyumm.. pokok tomato pun beli yg dah siap berbuah, tak payah tunggu lama untuk menikmati hasilnya. Satu pokok cukuplah sbb kat rumah ni bkn ada yg minat sgt mkn tomato. Harga pokok2 mcm ni biasanya jauh lebih murah dari beli di nursery seperti bunnings. Dan paling best sekali jumpa pokok ulam raja! Haa apa lagi  dapatlah mkn ulam dengan sambal belacan dan.. budu!
selom

mula2 alih ke tanah lepas tu alih ke pasu semula

pokok tomato

strawberi masih ada


close up tomato

hiasan aje he he

kebanyakan lemon masih belum masak. yg masak byk berguguran

pokok cili yg lebat berbuah

anytime nak buat sambal kicap dah tak risau lg

atau buat tomyam.. hmmm

ulam raja dan sambal belacan

hidangan sempoi yg panazzz.. musim panas sedap mkn pedas2 agaknya. sup tulang utk anak2

ayam masak merah, guna ayam goreng leftover yg tak brp laku

mkn pedas2 takpe ada sirap bandung kala emergency he he

blueberry pun dah masak

pokok ulam raja yg segar

minggu ni cari lagi tp tuannya tak dtg pulak. :p

14 comments:

  1. wah wah wah umi, meriahnya ulam ulam segar gituuu.....haaa ulam raja tu, umi jaga betui2 sampai dia berbunga tau, nanti ada lah anak dia....tak perlu beli-beli dah tahun depan...hehhehe...

    aaisshhh kan ke best kalau kat malaysia pon ada jual pokok tomato yang dah siap berbuah...hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah.. mmg meriah sekali. Baru nak start tanam sayur semula setelah sekian lama. First time jumpa selom rasa sgt happy, tetiba ulam raja pulak muncul.

      Oh camtu ya, senang nak biak bila berbunga kan? mmg ada pokok kat sini yg mcmtu. bila berbunga dan berbuah kemudian cambah sendiri.

      itulah kan, kat Msia tak ada pula jual pokok tomato yg dah siap berbuah :p

      Delete
  2. Salam Umiiii..ha ha mimpi KA putih saya? Mlm ni saya pun bacan blog umi sblm nak tido ni:) he he..nanti saya mimpi ler ulam raja,roast chicken,sup tulang,pati bilis umi yang semua mengamcam! bestyner berkebun umi..lebih dari org dok mesia ni..geram lah tengok gugusan lemon tu rasa nak terbang pi dok backyard umi..he he;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zu,
      haah sampai termimpi2 KA putih tu. camni tiap2 mlm kena baca blog Zu mana tahu bangun tido ada pulak KA kat dapur hehe mimpilah!
      jomla terbang ke sini. time panas ni kebanyakan pokok dalam pasu kena alih ke bawah pokok lemon. besar betul jasa pokok lemon tu jd teduhan utk pokok2 yg lain :)

      Delete
  3. Salam Kak Ummi
    Mana jumpa pokok ulam-ulam tu? Sedapnya...cuba share nama ulam tu in English manalah tahu kut-kut terjumpa di Sunday Market atau Bunnings ka? Tal larat lah dok makan nasi berulamkan timun and lettuce ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Gina,
      k umi beli kat sunday market. penjual ulam raja tu org penang yg dah duduk lama di sini. yg jual selom tu makcik sini siap tunjuk buku pasal herbs lg tp tak ingat pulak apa nama selom in english. tp makcik tu ckp semuanya dr vietnam. dah la kesum pun kat sini namanya vietnamese mint, yg selom pun vietnamese apa ntah katanya :p

      Delete
  4. Replies
    1. haah serupa dok kampung je kat sini :)

      Delete
  5. wahhhhh....semuanya tumbuh subur dan segar yer kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg segar2 semuanya sbb selalu siram. kalau lambat siram sikit semuanya layu he he he

      Delete
  6. salam kak...

    sana dengar hott betul ye sbb summer.Adik kata hutan2 pun banyak terbakar dah ni...

    Wah daun selom di OZ ye...mcm kat Mesia dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Elena,
      musim ni mmg kena jaga2 mmg senang hutan terbakar. rumput kat halaman pun kena siram takut mati.
      itulah duduk sini mcm2 ada, kdg2 rasa mcm dok kat Msia aje la :)

      Delete
  7. salam Umi..meriahnya kebun Umi..kebun Nekcik ni dah macam kna kebakaran hutan pulak...kering kontang pokok!!! baru alihkan tomato ngan bendi dari semaian...kalu semua berbuah boleh dapat seperiok bendi..ha..ha..mat jenin!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nekcik,
      aik kenapa kering kontang pulak? ingatkan kat sana musim hujan.. hehe nanti bendi Nekcik dah berbuah boleh la umi mintak sikit ya. nak letak dalam gulai ikan lepas tu buat bendi goreng belacan. sedap tuu :)

      Delete