Jom tengok buah-buahan yang senang didapati sekarang... lewat musim luruh ni ada banyak buah
limau mandarin dan
pisang kaki (
persimmon). Pisang kaki biasanya senang beli di kedai oriental ataupun IGA. Tak nampak pula kat Coles atau Woolies. Tak lupa juga buah
berangan (
chestnut). Oh ya..Sekarang musim yang sesuai untuk melawat ladang pisang kaki kerana daun-daun pokok sudah bertukar warna menjadi oren.
Cashier kat kedai oriental bagi petua untuk masak buah berangan: masukkan buah berangan dalam bekas tahan
microwave, tambah sedikit air, masukkan ke dalam microwave dan set selama setengah jam.
|
Limau mandarin siap dengan daun sekali |
|
Buah berangan besar-besar |
|
Pisang kaki second grade |
|
Masih elok cuma ada blemish pada kulit |
|
Daun mula bertukar warna masa kami ke sini kira-kira 2 minggu lepas |
|
Mungkin sekarang semua dah bertukar warna |
|
Jadi warna oren macam ni |
|
Sama warna dengan buah |
|
Erra Fazira pun pernah datang ke sini rupanya ;) |
subhanallah cantiknyaaa... :D
ReplyDeleteteringin nak gi orchard buah tapi belom ada rezeki.
Memang cantik.. nanti tengok sambungan citer dan gambar kat orchard tu.
DeleteKalau ada rezeki jgn lepaskan peluang ke orchard. Mmg best betul :)
bestnyer kak... buah berangan kt situ takde ke dusun yg boleh petik2 jgk mcm persimmon tuh? cantik betul daun dia blh tukar oren ek kak
ReplyDeleteTak nampak pulak pokok berangannya, persimmon ni tak boleh petik sendiri. tengok pokok boleh la.
DeleteHaa mmg daun dia tukar oren waktu musim luruh. Cantik sangat warnanya terang macam api :)
Kak umi,buah persimmon tu mmg fav la.x pernah lagi jumpa pokok dia.ini baru tahu color daun dia tukar color.hehehe.
ReplyDeleteHai Fi, sayang sekali dok jauh kalau tak boleh tunjuk kat mana kebun ni. Cantik sangat pokok bila dah tukar kaler. :)
Deletepersimmon tu dapat jugaklah nekcik rasa yg fresh masa di korea...manis sesangat
ReplyDeleteManiss sgt Nekcik. Tahun ni umi kurang makan persimmon walau suka beli banyak2, bagi kat kawan2 rasa :)
Delete