intinya cuma letak dessicated coconut
gunakan apa yg ada je, kukus dalam periuk nasi yg kecil, cuma dpt muat 3-4 biji lepat.. lepat ni saiz besar tau. supaya sekali ngap, kenyangg hehe.. balutan tu tak brp kemas la sbb daun pisang tu tak lembut mcm bila kena layur atas api. dah dapur letrik, terpaksa rendam dalam air panas tp tak sama lembutnya. cara lipatan pun biasanya lain. kalau ikut mak sy, cara lipat untuk jenis2 lepat berbeza.. ni mcm balut lepat pisang agaknya :p
tapi yg penting adalah 'isinya' kan? hasil penat lelah yang berbaloi.. buat sikit je, dapat 10 biji tapi kenyang Alhamdulillah.. :)
Resepinya saya amik kat sini : http://www.myresipi.com/top/detail/8647 tapi sy buat kurang dr adunan di bawah
Bahan-bahan ( 20-30 pcs ikut saiz )
- 500 gm tepung pulut
- 200 gm gula merah
- 100 gm gula pasir
- 2 cawan air dan 2 helai daun pandan
- 1 biji kelapa parut(putihnya saja) dan sedikit garam
- sudu besar minyak dan daun pisangsecukupnya (jemur atau layur dulu)
Cara-cara
- masukkan air,gula merah,gula pasir dan daun pandan dlm periuk dan masak hingga larut.sejukkan
- masukkan tepung pulut dlm bekas dan sendukkan gula yg dimasak tadi sikit2 hingga habis dan sebatikan semuanya.
- kelapa di gaul dgn garam. 4- ambil daun pisang dan lenserkan minyak atasnya.letakkan satu sudu besar tepung tadi dan isikan sedikit kelapa. lipat dgn kemas.
- ulang cara tadi hingga habis dan kukus hingga masak dlm 10 minit...siap utk dihidangkan....
I sgt-sgtlah suka lepat liat ni. Nak try le. Kena cari daun pisang dulu. Kalau tak I nak ngelat pakai baking paper je.
ReplyDeleteoh sama la selera kita kan.. mkn lepat petang2 pun sedap nih.
ReplyDelete