Tuesday, January 29, 2013

Donut Gebu

Baru2 ni anak2 minta buatkan donut. Jadi saya pun cari resepi yg senang dan gerenti jadi.. Hasilnya mmg tak mengecewakan langsung. Saya amik resepi dari blog Kak Azie Kitchen yang resepi asalnya ialah dari HaSue (My Resepi).
Sori ya terlebih garing sikit. Bila pakai dapur portable ni susah nak kecikkan api :p


Donut dan bebola dari bahagian tengah donut. Sekejap aje licin kena sapu dengan budak2 :)

Dah gigit baru teringat nak tunjuk betapa gebunya donut ni hehe.. sori ya

14 comments:

  1. Salam Kak Umi,bagusnya parth tgh tu jadikan bulat2 ye..sy xpenah terpk..selalu sy ambil bulat2 tu uli satu2 balik..hehe..pasni leh la goreng terus..cucuk ngan lidi..kuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Hannani,
      Sblm ni k umi buat mcm tu jugak. Pastu teringat donut kecik2 kat dunkin donut tu good idea lah, saiz kecik2 lebih senang nak ngap :D

      Delete
  2. salam umi, chek intai2 nampak donut gebu di dapuq depa...rajin betui aaihhh. Chek makan donut cicah dengan ayaq kopi "O"...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mona,
      Mai.. mai, bawak la ayaq kopi O satu teko jom kita makan2 bawah pokok lemon mau ka? :)

      Delete
    2. ayaq kopi lemon...kelas gitu...baru cepat kuruihhh no..

      Delete
  3. salam Umi, camana nak sabaq ni..semua gambat food sedap2 belaka? Paling tak tahan gambau gulai ketam tu ler umi:) Donut pun gebus, waffle pun meruntun jiwa ni.. he he:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zu,
      Sedap2 ke.. umi pun terliur tengok Zu masak dan makan sedap2 kat sana. Bila tengok Zu buat laksa kari umi pun terliur sampai terus buat mi kari ketam :D

      Delete
  4. Aduh Kak Ummi, lama jugak tak mendonut ni, nanti nak cuba resepi Kak Ummi ni jugaklah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la Gina, mmg menjadi dan sedap. Tp bkn resepi k umi, k umi pun amik resepi orang :)

      Delete
  5. Memang sedap k umi. Terus buat lps baca blog akak, heheh..
    Maryam pun suka. Nak kena buat byk, pastu frozenkan. Anytime bole goreng :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kan, hehe.. Good idea frozenkan donut tu kan anytime boleh goreng aje dan buat bekal budak2 pegi sekolah :)

      Delete