Thursday, January 24, 2013

Summer Cravings

Musim panas ni aiskrim sangat laku. Saya perasan yang masa ini lah kebanyakan pasaraya akan letak peti aiskrim berdekatan dengan kaunter bayaran. (p/s: sy pernah cari peti aiskrim ni waktu musim agak sejuk tp tak ada pulak kat kaunter bayaran he he) Bila tengah berbaris nak bayar tu mesti terliur kan tengok aiskrim, mestilah nak amik satu.. strategi yg bagus tu. Lepas tu sekarang ni ada sale 1/2 harga lagi, letak gambar kat katalog.. hmm buat org terliur saja kan..

Aiskrim dalam tub atau bekas ni, selain dr dimakan saja, sedap kalau diletak topping, atau kekacang. Saya pulak suka letak atas waffle panas2, beserta dengan jem. Lepas tu ia akan start cair.. dan mmm sedapnyee bila dimakan. :)
Creamy vanilla ice cream dengan homemade strawberry jam

Letak atas 2 keping waffle panas2.. fuhh nikmat tak terkata

Jem stroberi ni kawan yg beri. Tak pernah buat jem sendiri lagi. Tunggu tahun ni kalau rajin :p

Lepas tu mula la teringin yg manis2 lagi.. macarons!

Cenonet aje, gluten free. harganya $2 atau RM6 sebijik. Amik 5 jenis perasa, utk nak rasa ;)

12 comments:

  1. Salam Kak Ummi
    Samalah kat sini, panas-panas mmg ice cream menjadi pilihan tapi lepas tu kena pastiakn minum air masak banyak sebab takut batuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Gina,
      Kat sana suhu max brp? minggu ni rata2 30+ tp tgk gaya dah nak start naik lagi minggu depan :p
      Mmg betul tak boleh layan sgt mkn aiskrim ni, takut batuk. Kalau batuk susah betul nak baik

      Delete
  2. Salam kak. Sedappppnya!! Cuaca kt Perth bulan Mei agak2 sejuk tak kak? Saya dgn cousin nak pegi sana bulan Mei...tu yg nak tau suhu,cuaca keadaan kt sana :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Syiera,
      Bulan Mei nanti dah autumn, anginnya agak sejuk masa tu. Tambah2 dekat nak winter :)

      Delete
    2. Terima kasih Kak Ummi. Klau mcmtu kena bw baju tebal. Saya jenis tk tahan sejuk.

      Delete
    3. Sama2. Better bawa baju sejuklah, tp kalau nak beli kat sini pun boleh. Ada juga tempat yg jual baju sejuk murah2 :)

      Delete
    4. Haaaa!! Murah ke? Adoooii kak ummi tk mampu saya. Biarla saya bawa dr Mesia ni. Saya pakai apa yang ada xmo mmbazir beli yang baru. Saya masih lagi mcari motel2 yang murah kt sana. Kak ummi ada suggestions tak?

      Delete
    5. Murahlah.. ada yg kurang dari RM50 rasanya ;) kat sini tak perlu baju tebal2 sgt.
      motel murah? tengok pd bajet lah dan kawasan mana syiera nak duduk. kat city mmg byk pilihan.

      Delete
    6. Kami kt Perth town kot...hihihi. Lgpun kami plan nak p Albany, Augusta, Bunburry sana mmg nite stop sbb jauh. Kt pekan Perth ni bujet kami below AUD60 to AUD70 lebih kurang. :)

      Delete
    7. Kalau bajet mcm tu kena cari YHA hostel atau backpackers lah. Cuba google dan tgk mana yg ok. :)

      Delete
  3. cuaca kalau panas mmg kena la makan eskrem...mmg mabeles...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepat sekali, eskrem mmg mabeles hehehe :)

      Delete