Thursday, May 23, 2013

Koleksi Stem

Selamat bercuti (cuti umum) dan cuti sekolah kepada family dan kawan-kawan di Malaysia. Mesti ramai yang ambil kesempatan ini untuk balik kampung atau bawa keluarga makan angin kan? Apapun semoga semuanya selamat dalam perjalanan. Yang tak boleh bercuti tu nak buat macam mana kan.. bg chance orang lain dulu kot hehe..

Dah dua hari tengok kek, hari ini kita tengok stem pulak. Saya memang suka kumpul benda macam ni. Selain stem, fridge magnet dan keychain, saya suka juga beli poskad. Ini sebahagian saja dari koleksi stem. Rasanya ada lagi tapi entahlah kat mana saya dah letak :p
Kalau ke pejabat pos mesti mata tercari-cari stem apa yang menarik

Kat sini diorang memang selalu buat stem peringatan sempena acara dan macam2 lagi

Stem rama-rama dari Cocos Islands. Pulau ni dibawah jajahan Australia. Penduduknya ialah orang Melayu Cocos!

Teknologi dulu dan kini :)

Stem peringatan zaman kolonial


Pengangkutan awam di bandar

Tram

Stem sempena Olimpik 2012

Rising sun badge ini dipakai oleh tentera Australia sejak Perang Dunia Pertama

TV dulu kala :)

Salah satu spesis rama-rama dari Cocos Island

Bila baca wikipedia tentang Cocos Island barulah kita tahu sejarahnya.. Cuba check SINI

8 comments:

  1. Akak pun suka collect stamp gak...hobby dari kecik...Syoknya tgok stamp2 Kat atas tu.
    Akak pun pernah buat n3 pasal album stamp akak :)

    kasihredha.blogspot.com/2010/12/mengumpul-setem.html

    seronok ada geng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama ya hobi kita? Yeayy ada geng.. banyak betul koleksi akak ya

      umi pun sama juga start dari zaman sekolah dulu2.. dah ada beberapa album, tp x ingat letak mana. kalau Akak minat stem dr sini email la umi alamat rumah akak in case umi ke pos ofis boleh pos surat ke sana dgn stem sini ;)

      Delete
  2. suka stem tv dulu kala....rare..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. susah nak jumpa tv mcm tu dah sekarang :)

      Delete
  3. suka jgk kumpul setem..tp last2 hilang mcm tu jer..sbb simpan dtempat yg salah..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lenkali bg je k umi simpankan hehehe ;)

      Delete
  4. Replies
    1. Mesti dah banyak album stem yg dia ada, ye tak? :)

      Delete