Tuesday, May 28, 2013

Apple cake dan farewell

Ahad lepas dapat jemputan makan-makan sempena meraikan kawan yang akan balik ke Malaysia.. Jadi saya pun buatlah kek epal untuk dibawa ke jamuan ni.. Tuan rumah yang menjemput pun baru sahaja berhijrah ke Perth, dan merupakan kawan sekolah lama kepada kawan kami yang akan balik ni.. sambil pergi makan-makan tu boleh la berkenal-kenalan kan?

Tuan rumah berbesar hati memasak nasi kabsa dan roast chicken lengkap dengan hidangan side dishnya. Memang sedaplah!

Apple cake masih panas-panas dan baru dikeluarkan dari oven

Selepas dikeluarkan dari pan dan disapu glaze

Hidangan hari itu

Tengok nasi dan ayam tu masih terliur dan teringat-ingat

Kek yang dah dipotong dihidangkan bersama double cream



Resepinya saya ambil dari sini: http://www.taste.com.au/recipes/23424/apple+cake



125g butter, chopped

1/2 cup firmly packed brown sugar
1 teaspoon vanilla extract
2 eggs
1 cup self-raising flour
1/2 cup plain flour
3/4 cup milk
2 small royal gala apples
1/4 cup apricot jam
Double cream, to serve


Step 1

Preheat oven to 180°C/160°C fan-forced. Grease a 6cm-deep, 20cm (base) round springform pan. Line base with baking paper. Place butter, sugar and vanilla in a bowl. Using an electric mixer, beat for 5 to 6 minutes or until light and creamy. Add eggs, 1 at a time, beating after each addition.


Step 2

Sift flours over butter mixture. Add milk. Fold until just combined. Spoon into prepared pan. Core and quarter apples. Thinly slice. Arrange apples in 2 circles on batter, pressing down gently.


Step 3

Bake for 35 to 40 minutes or until a skewer inserted in the centre comes out clean. Stand in pan for 10 minutes. Remove side from pan. Slide cake onto a wire rack to cool.


Step 4

Place jam in a microwave-safe bowl. Microwave on high (100%) for 30 seconds to 1 minute or until runny. Brush cake top with jam. Serve with cream.









































10 comments:

  1. konpem saya akan buat kek tu, sedap sgt nampak kak ummi, tapi dok msia ni malas skit nak masak2 ni,heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik Msia mmg jd malas sbb senang sgt nak mkn apa boleh beli aje kdg2 lebih berbaloi dari buat sendiri hihi

      Delete
  2. akak..laparnya tgk nasi ayam n kek epal tu..hihik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau lapar apa lagi jomla pekena nasi ayam.. kek epal kena buat sendiri la baru dpt rasa. Nak pos tak mampu hihihi

      Delete
  3. cantiknyer kek apple akak tuh.... kalu la ada jual kt kedai yg camtu kn best... nk bt sndiri mmg dlm mimpi lah kak heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Dana.. kat sana tak ada yg jual mcm ni kan? Nantilah k umi balik buka kedai kek apple, jgn lupa dtg beli tau :)

      Delete
  4. Replies
    1. Terima kasih Dini.. tak sia2 la berpenat lelah membuatnya hahaha.. tp takla penat pun :)

      Delete
  5. assalamualaikum ummi...
    amboiiii makan2 ye... sedapnya kek.. siap double cream lagi.. mmg menarik kek tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam wbt Kak,
      Bukan selalu dapat makan2, cuma hujung minggu je kikiki.. double cream tu mesti ada sbb rasa kek akan jadi berdouble double sedap :)

      Trylah buat tengok cemana sedap tak, bg Fiyya test mesti dia suka :D

      Delete