Wednesday, August 28, 2013

Jalan-jalan Araluen - 2013

Acara yang dinantikan setiap kali bermulanya musim bunga ialah melihat bunga tulip di Araluen Botanic Park.

Maklumat lanjut lokasi dan waktu operasi boleh dilihat melalui website Araluen Botanic Park.
Budak-budak ni semangat nak naik tren lebih dari nak tengok bunga

Tiket masuk dah naik rupanya, sebelum ni hanya $10 untuk satu keluarga

Tulip di halaman utama Araluen

Banyak yang dah berkembang

Cantik kan?

Hamparan tulip beraneka warna

Tulip merah hati

Close up

Bunga  bersaiz kecil yang ditanam bersama tulip

Tiba-tiba diorang ni nak posing melompat pulak

Lompat tinggi-tinggi, sampai nampak gigi :)

Bunga camelia

Tulip ni terletak di bahagian atas kawasan berbukit

Putih bersih

Warna peach yang sangat menawan

Warna pink pun ada

Warna merah dan kuning macam api kan?

Merah lagi

Warna pink yang sangat lembut, nampak gebu pun ada

Tren untuk pengunjung, cuma beri sumbangan (gold coin donation)

Seronok dapat naik tren

Bunga ceri berguguran

Jom tengok kedai cenderahati

Cantiknya jam

Suka tengok barang-barang di sini

Beg-beg bergantungan

Cantik kan yang ini?

Bunga hiasan dalam bekas

Pendiang dengan api 

Fridge magnet burung hantu

Satu sudut lagi yang sangat menarik

Bunga hiasan yang digantung sangat cantik

Kaunter bayaran

14 comments:

  1. Sukanya tengok bunga-bunga tulip tu.... Cantikkkk... sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah cantik sangat mcm nak duduk situ satu hari tenung bunga tulip satu satu hehehe :)

      Delete
  2. woaahhh ternganga i tengok tulips semua tu... masa di korea dulu pon tak dapat tengok sebanyak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus juga diorang buat macam ni kan Kan? Tanam banyak2 boleh jadi tarikan kepada pelancong.

      Kalau kita nak tanam sendiri jenuh juga sbb nak beli benih tulip ni bukannya murah :D

      Delete
  3. time pegi araluen jumpa sekuntum je tulip...ish ish ishhhhh
    kalau la pegi time cenggini tak balik umah dah
    insyaallah tahun depan kesana kalau nasib baik boleh la g balik araluen. kak kat mana pasar karat yg syok soping home deco kat area kwinana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa nak pegi lagi.. tp tengok2 tiket dah naik. Kalau pegi sekejap aje tak best. kurang2 kena duduk 2-3 jam baru puas hati. atau picnic dgn family dan kawan2. skrg ni mmg meriah kat Araluen sbb ramai yg ke sana.

      Area kwinana tak pastilah Elena, sbb agak jauh dari rumah dan tak pernah ke sana lagi. Cuba google tengok.. nanti nak stay kat sana ke?

      Delete
  4. akak...add saya kat fb Alinastreat ye. blog jarang bukak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fb Alinas Treat yg gambar kek tu ye?

      Delete
  5. bertuahnya kak ummi...dapat tengok bunga tulip live...sangat2 cantik...teringin juga nak merasa tengok bunga cantik2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah syukur sangat berpeluang dapat tengok ciptaan Allah yang cantik2 di tempat orang. Dulu2 pun k umi cuma dpt tengok tulip dalam gambar aje, bila tengok sendiri mmg tak dapat digambarkan dgn kata2.

      Ada rezeki dtglah ke sini awal musim bunga, Sya (pertengahan Ogos - sept) :)

      Delete
  6. Salam,
    Jalan2 carik info pasal tulip kat Perth..lalu termasuk sini. Kira tulip ni masa bulan 8-9 je ke.. sy nak ke Perth bulan 10 (pertengahan), agak2 ada tak lagi tulip ni? Kalau takde..sedihnya..cantik la..tingin nak tgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ida Reen,
      Tulip dah start berbunga sekarang. Rasanya tahan dalam sebulan lebih aje. Paling lama mungkin dekat2 hujung bulan 9.

      Delete