Thursday, August 15, 2013

Menunggu ketibaan musim bunga

Roses are red,
Violets are blue,
Sugar is sweet,
And so are you

Inilah bunga violetnya..biasanya kita dengar pantun di atas saja kan? Rupanya bunga ini bukan saja berwarna biru.. malah berwarna warni dan boleh dimakan. Menarik bukan? Tapi saya belum pernah mencubanya. Apa yang pasti siput babi suka sangat makan daun pokok ni. :D

Violets: Just-opened viola flowers are used in salads and in the stuffings of fish and poultry. It is common to see creams and desserts flavoured with this flower. Violets can be candied and the French have been known to make a violet syrup from the flowers for scones and marshmallows. (sumber: klik SINI)
Often used as a garnish, violets make a pretty addition to many plates. They can also be added to a salad. 

Suka warna ungu ni

Yang ini ungu dan kuning

Boleh dijadikan penghias makanan

Warna biru nila cair pun ada

Sangat subur musim ni bila kerap ditimpa hujan

Teringin nak cuba?



Pokok strawberi yang baru ditanam dah mula mengeluarkan bunga

Kesum sudah mula subur

Daun pudina pun subur semula.. sebelum ni masa awal musim sejuk agak kurang menjadi

Pokok sup yang bercambah dan dialih ke tanah

African daisy

Ros kuning

Satu lagi spesis African daisy

Kelopaknya memang pecah-pecah macam ni


Warna ungu terang

Cantik kan kombinasi warnanya?

Close up

Satu spesis lagi

Osteospermum dah mula berbunga

6 comments:

  1. Replies
    1. Cantik kan, Kak? Kalau dpt dtg ke sini time Spring mmg best sgt :)

      Delete
  2. Cantiknye...Bunga Violet sama dengan Pansies ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa bila Akak tanya baru umi perasan.. Rasanya yang ni pansy, dan spesis asalnya violet. :)

      The common words "pansy" and "violet" are often used interchangeably. When a distinction is made, plants considered to be pansies have four petals pointing upwards, and only one pointing down. Violets have three petals pointing up and two pointing down.[2] Thus Viola cornuta is commonly referred to as a pansy. However, modern horticulturalists tend to use the term "pansy" for those multi-coloured large-flowered hybrids that are grown for bedding purposes every year, while "viola" is usually reserved for smaller, more delicate annuals and perennials.
      sumber: http://en.wikipedia.org/wiki/Pansy

      Delete
  3. Replies
    1. Cantik dan boleh dimakan juga, Normi :)

      Delete