Monday, August 5, 2013

Menu berbuka ringkas dan biskut kacang

Hujung-hujung Ramadhan ni makin kehabisan idea nak masak apa untuk berbuka. Sebelum ni kami berbuka dengan kuih muih dahulu. Tapi sekarang dah tak beli/buat kuih. Masuk waktu saja, makan kurma dan terus makan nasi. Selera pun dah kurang, jadi nak makan yang ringkas-ringkas macam ayam masak kicap dan sup kambing ni.

Satu jenis biskut yang berjaya dibuat ialah biskut kacang. Tak boleh panggil biskut mazola sebab tak pakai minyak jagung jenama mazola. Susah juga mencari minyak jagung ni, akhirnya terjumpa minyak jagung dari korea. Oklah tu kan.. rasanya pun sedap, walaupun rupanya tak berapa cantik :p
Ayam goreng kicap
Sup kambing

Biskut kacang first batch

Yang ni cantik sikit

Minyak jagung dari korea


2 comments:

  1. Aslmkum Umi

    dah lama tak buat biskut kcg.
    kat sana susah dpt minyak jagung ya,kalau di Egypt byk dijual minyak jagung....guna utk masak seharian selain minyak sunflower.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Mamasya,
      Umi pun tak perasan pulak susah nak cari minyak jagung.. kebetulan dah nak pakai baru terperasan. Kat sini banyak minyak zaitun, sunflower, canola, peanut oil pun ada. Minyak kelapa sawit pulak dilabel sebagai vegetable oil. :)

      Delete