Menu dinner kali ini: asam pedas ikan tailor atau dikenali sebagai bluefish. Ikan ni dalam bahasa melayu tak taulah apa namanya.. ada sesiapa yg tahu? Adakah kat tempat kita ada ikan mcm ni? Info tentang ikan ni boleh dirujuk di
SINI.
Ikan ni dipancing oleh kawan suami sy. Dia pancing banyak sgt agaknya sampai tak larat nak mkn so dia bg beberapa ekor kat kami.
|
Ni gambar ikan.. sumber dari google. lupa amik gambar ikan yg real |
sedapnya..siap daun kesom kah itu..lama tak mkn asam pedas..kalau masak makan sensorang..laki tak suka..huu
ReplyDeleteBetul tu daun kesum tanam sendiri.. Mmg sedap asam pedas ni tambah2 kalau mkn dgn ikan cencaru sambal belah belakang.. Fuhhh.. Gerenti mkn nasi bertambah2 :) kalau nk mkn sorang2 buat aje pindang setakat nk mkn sendiri kan.. Lgpun pindang ni lebih senang sikit tak payah tumbuk2, cuma campur bahan dan rebus.
Deleteyum2...asam pedas...:)
ReplyDeleteMmg yummy :)
ReplyDeleteIngat tadi ikan tailor made...kikikiki...asam pedas melakamenjadi pujaan hatiku...huhu
ReplyDeleteMakcik Alin, ni asam pedas stail utara mai.. eh haritu Alin dah pernah makan asam pedas melaka stail kan?
DeleteDah... asam pedas utara nampak macam asam pindang jer....
ReplyDeletehaha bkn takat pindang, mcm singgang pun ada kot sbb chef import. :p
Deletemcm asam rebus pun yer gak..apa rasa ikan ni kak...
ReplyDeleteRasanya adalah... entahlah k umi pun tak mkn hehe.. tanya org yg mkn pun taktau cemana nak describe. :p sori ye, sbb kalau asam pedas ikan kembung ke baru la mkn. tgk ikan besar sgt ni tambah2 tak kenal agak kureng sikit nak mkn :p
Delete