Wednesday, February 20, 2013

Jem dan doilies

Memandangkan dah jauh berjalan untuk memetik anggur, kami singgah sekali lagi ke Cottage Tea Room. Kali pertama singgah dulu teringin nak beli jem strawberi tapi dah habis pula. Kami bgtau nak dtg lagi dan pemilik kedai kata dia akan dapatkan stok jem lagi. Sepertimana dijanjikan, mmg ada stok homemade strawberry jam yang kami kehendaki :)

Selain dari itu saya beli satu set doilies (3 helai doilies dgn saiz berbeza). Dah boleh hidang scones ni.. doilies dah ada, jem dah ada, whipped cream pun dah ada. :D
Jom tengok gambar2..
Tengok jam ni teringat jam KHM farm kat cameron highlands
Senang nak buatnya.. tunggu musim strawberi nanti ;)


Bestnye dpt buat jam sendiri dan lekat label.

Letak kat rak bersawang pulak

Inilah doiliesnya.. atau alas pinggan

Ada 3 jenis saiz. Ini yang paling besar


Ini yang paling kecil

Ada 3

Jom kita tengok corak kain yang digunakan

Suka dengan kait dihujungnya.. :)

13 comments:

  1. Assalamualaikum Umi....
    Berkenan tengok doilies tu, comel sangat. Kait tepinya pun cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      Tenkiu2.. itulah masa umi tengok mula2 pun dah berkenan sbb ada kait yg cantik tu :)

      Delete
  2. Salam umi. Jem stoberi....makan dgn roti bakaq mamak...eeemm...mamak kasi tukaq resepi...jgn bubuh kaya....hari ni bubuh jem stoberi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mona,
      Amboi kemain depa makan roti bakaq dgn jem noo.. tolong order roti bakaq boh kaya untuk umi 2 set! :D

      Delete
  3. Sedapnya scones, lama jugak tak membuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat jangan tak buat, Gina. Scones ni mmg sedap dan mengenyangkan :)

      Delete
  4. my mak suka kait doilies.. that was 20-30 tahun dulu kot.. bed spread pon dia kait.. susah nak tengok doilies yg berkait nowadays..

    scones + jam = sangat yummeehhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huu.. mmg tabik la dgn siapa yg pandai kait2 ni tambah2 kait bed spread tu.. umi ni pulak jenis keras tangan. dah tak reti buat, reti kumpul aje la. kat sini still ada bedspread dan alas meja berkait. sangat cantikk..

      scones+jam+krim+teh pun yummmy :)

      Delete
  5. Replies
    1. tenkiu2 normi.. tepatlah pilihan umi kan? :)

      Delete
  6. As salam Umi,

    Lama tak singgah Perth! Skrg dah ok sikit so bolehlah jalan-jalan, cuci-cuci mata...hikhik... Doilies tu mmg tannteeeekkk...Kat sini doilies adalah sgt mahal! Malas nak beli...huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Marya,
      Alhamdulillah Marya dah ok sikit.. jaga kesihatan elok2.. kat sana pun doiliesnya mcm ni ke? umi pun beli ni utk simpan aje, sayang nak pakai. kalau nak pakai nanti baik beli doilies kertas pun ok :)

      Delete