Menu berasaskan ketam lagi.. tapi dalam bentuk jejari ketam pulak. Bkn sy buat sendiri pun jejari ketam (crabstick) ni ya.. Beli yg readymade aje dan buat stok mana tahu nk mkn steamboat atau cucuq macam kat bawah ni.
Google2, tertarik dengan resepi Qasey Honey kat
SINI. Mmg sedaplah.. mkn panas2 cicah dgn sos, perghhh... terangkat :)
|
Mula2 sediakan tepung dan bahan |
|
Bila dah blend bahan2, campurkan dengan tepung dan masukkan air |
|
Tadaa... dah siap. Sy tak goreng minyak banyak sbb jimat minyak lgpun minyak masak mahal hehe |
|
Cicah sos cili maggi |
|
Nyam nyam |
perghhh........cucuq ketam pulak....sengaja menggoda tau....
ReplyDeletetak sangka lak Dini tergoda..kuikuikui :)
Deletesuka semua cucur..!! tapi kids ni kureng laa...
ReplyDeletesama la dgn budak2 kat rumah ni. pantang jumpa benda yg dia tak suka sikit. bawang pun takmau, sayur pun takmau :p
DeleteEmm.. idea yang baik, cuma agak terlambat sikit.... anak2 kaki makan tu dah balik asrama. Tapi takpe, nanti2 akak cuba. TQ
ReplyDeleteOh dah habis cuti ya, takpe2.. bulan 3 ni cuti sekolah lagi kan? boleh la Akak buat masa tu.. :)
Deletesalam umi, hari tu, cik umi dok crabbing bertimba2..awat cik umi tak buat cucuq !!..ikut suka cik umi la noooo. nii! cucuq ketam ni kalau masuk gauii masuk dalam pasembur eemmm tentu lagi terangkat nooo..nanti chek nak pi habaq kat mamak pasembur...itu resepi kasi ubah sikit..mamakkk
ReplyDeleteSalam Mona,
DeleteKalau ketam kecik sedap la sikit buat cucuq. ni depa tak bagi tangkap anak2 ketam tu. kalau tangkap kena lepaih balik..haa betui tu sedapnyaa boh dalam pasemboq. ni yg buat tak tahan sangat ni dah la haritu takdan p padang kota pekena pasemboq :p
wah!!!!idea baru gak ni. kami mmg sukeeee any types of cucur ;)
ReplyDeletewaaa sama lah kita.. suka segala jenis cucur, cekodok, cucur bawang, cucur udang semua sukaa :)
Deleteamik la.. :)
ReplyDeleteumi terus kecur tengok cucur crab sticks umi ni;) teringat kat PD hari tu malam banyak buat BBQ udang,so bila tak habis esok m sister buang kulit and masukkan dalam tepung cair,buh kunyit sikit macam zaman dulu,and some kuchai..aduhh sedap lah tepung lembik2 ada udang kat dalam cicah sos;) kita ni kalau makan macam2 jer idea kan;)
ReplyDeleteGood idea tu Zu, kita bab2 makan ni mesti byk idea. Isk sedapnya cucur udang panas2 cicah sos. Umi kadang2 sambil menggoreng tu mesti nak makan panas2 sbb time tulah paling sedap. Time kecik2 dulu mak ckp jgn mkn lagi masa org tengah menggoreng nanti minyak jd kurang. Bila dah jd tukang goreng ni baru lah tahu kan, ye la kalau tak buat mcm tu, habis aje goreng tengok2 pinggan dah kosong :p
Deleteumi baru jumpa enter umi pi beach kat bawah sana..syoknyaaa:)
ReplyDeleteMmg best sgt Zu, tp tak tahan panas, pokok pun tak ada.. kurang2 PD panas2 pun ada pokok nak berteduh :D
Delete