Wednesday, April 24, 2013

Balingup Small Farm Field Day - PART 1

Inilah aktiviti kami sewaktu bercuti. Small Farm Field Day ini adalah acara tahunan yang diadakan di sini. Sebelum sampai ke lokasi, saya jangkakan mungkin ada gerai untuk showcase binatang ternakan, gerai makanan/minuman dan hasil tanaman. Memang tepat sangkaan saya, tapi jenis dan jumlah gerai yang ada melebihi jangkaan. Antaranya ada banyak gerai menjual hasil kraf dan produk dari desa.

Besar betul acara ini sampaikan berjalan-jalan dua jam di sini pun tak dapat nak tengok semua gerai dan aktiviti yang disediakan oleh penganjur. Ikutkan hati nak berjalan lagi, tapi budak-budak tu dah sakit kaki pulak sebab diorang buat aktiviti rock climbing. Hah, tak sangka-sangka pulak dua beradik tu nak rock climbing, sebab inilah kali pertama mencubanya. Adik cuma dapat panjat sekerat jalan sebab tiba-tiba terpandang ke bawah dan gayat. Abangnya pula berjaya sampai ke atas dan menekan loceng.

Jom kita layan gambar!
Salah satu pintu masuk.. dewasa perlu bayar $10. kanak-kanak bawah 13 tahun masuk percuma.

Gerai pertama, lembu dan anak lembu

Ayam pelbagai jenis yang tak pernah jumpa

Ayam kelabu pun ada

Tak ramai berani dekat dengan llama ni sebab takut kena ludah hehehe

Tempat aktiviti rock climbing

Adik dengan kambing biri-biri spesis Neribri

Pony

Rock climbing

Good job!

Hasil dari produk bulu binatang

Cantik hasil sulaman benangnya, harga pun cantik juga hehehe

Bergambar dengan maskot..nasib baik bukan yg betul hehehe

Cita-cita teringin nak bawa ni

Gerai kraf membuat mosaic

Berkenan dengan yang ni, tapi tak beli pun

Hasil tanaman untuk dijual

Tanaman untuk dijual

Minuman apple cider

Geram tengok pokok-pokok bunga beraneka warna

Cantik-cantik

Paling geram tengok bunga begonias ni macam bunga plastik

Aneka lilin dengan bau yang pelbagai.. mm sedap betul bau lilin

8 comments:

  1. Replies
    1. Betul tu normi, sgt meriah sekali ;)

      Delete
  2. salam umiyumi........wah!!!!bestnyeeeeee. geram tgk bunga2 tu. btul mcm umi ckp cam plastic

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ros,
      Mmg best tengok event diorang ni, tunggu tengok sambungannya dalam part 2 pulak.

      Hish mmg geram sangat bunga tu rasa cam nak beli aje tapi jauh sangat nak bawa balik :D

      Delete
  3. salam umi, seronoknye....aktiviti yg sgt menarik ye.. kalau umi ada kelapangan minta tlg umi hubungi saya melalui email leen.ahmad.70@gmail.com ...nk mintak sedikit pandangan dan nasihat dr umi....t/kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Kak..
      Sekali sekala seronok juga ada aktiviti macam ni bersama keluarga. Boleh membuka mata dan minda hehehe..
      Ok, umi br je email tadi. ;)

      Delete
  4. nak lilin vanilla satu..kak umi tanam tak vanilla kat rumah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks.. k umi beli lilin perasa berry lah. Tak jumpa pula pokok vanilla kat sini. Kalau ada best jugak :)

      Delete