Sunday, April 14, 2013

Kuih Bakar Pandan

Terliur tengok gambar kuih bakar kat blog Chequesue, tambahan pulak bila tengok resepinya agak senang. Inilah kali pertama buat kuih bakar dan rasanya sangat sedap sekali. Anak saya cakap terasa macam bulan puasa pulak dan minta saya buat lagi waktu bulan puasa nanti.

Ikut sebijik cam resepi.. hasilnya sangat memuaskan

Adunan ni dapat dua bekas
Part paling saya suka, bahagian tepi yang lebih garing. Manisnya semua cukup..

Saya cuma bakar dalam tempoh satu jam, kemudian off oven dan biarkan kuih di dalam oven

Tak berapa cantik bahagian atasnya. Kalau dapat api atas lagi bagus, tapi oven saya cuma api di bawah

Apapun sangat berbaloi membuatnya.. Anak-anak suka, kawan-kawan pun suka :)

Jom kita tengok resepi. Minta izin copy paste ya.. Resepi saya tengok kat blog Chequesue yang diambik dari blog Yatiememories, resepi asal dari Joayee (myresepi).. banyak reference tu hehehe..


KUIH BAKAR PANDAN
Resepi : Joayee
Sumber : Yatiememories 
 Bahan- Bahan
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (saya kisar daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (atau 1 tin santan = 450 ml)
2 sudu besar mentega
3 biji telor
1/2 sudu teh garam
pewarna hijau
bijan

Cara-Cara:-
Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir).

8 comments:

  1. resepi ni memang senang kan umi, makan pun sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak, paling penting senang dan sedap.. Baru rajin nk buat :)

      Delete
  2. Akak pun x pernah buat sendiri Ummi
    Kebetulan tadi kakak akak bawa.
    Kalau senang nanti boleh le Cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang senang kak.. Tambah2 umi suka try resepi senang buat mcm ni. Trylah, sgt berbaloi. Free2 nanti umi nk buat lg.. Sedap utk minum ptg ;)

      Delete
  3. Replies
    1. Time rajin + teringin boleh la buat, Wati.. hehehe

      Delete
  4. arwah ayah alin tersangatlah pandai buat kuih ni..walaupun mak cuba buat masih tak sama ngan arwah buat walaupun resepinya sama...kalau mak buat pun tak sama rasa, apalagi alin yg buat kan..hahaha..anyway mmg sedap kuih bakar yg umi buat ni..yummo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tenkiu tenkiu.. kadang2 resepi yg sama, tp rasa berbeza. Mungkin tulah dikatakan air tangan agaknya hehehe.. Kalau sedap, Alhamdulillah :)

      Delete