Ikut sebijik cam resepi.. hasilnya sangat memuaskan |
Adunan ni dapat dua bekas |
Part paling saya suka, bahagian tepi yang lebih garing. Manisnya semua cukup.. |
Saya cuma bakar dalam tempoh satu jam, kemudian off oven dan biarkan kuih di dalam oven |
Tak berapa cantik bahagian atasnya. Kalau dapat api atas lagi bagus, tapi oven saya cuma api di bawah |
Apapun sangat berbaloi membuatnya.. Anak-anak suka, kawan-kawan pun suka :) |
Jom kita tengok resepi. Minta izin copy paste ya.. Resepi saya tengok kat blog Chequesue yang diambik dari blog Yatiememories, resepi asal dari Joayee (myresepi).. banyak reference tu hehehe..
KUIH BAKAR PANDAN
Resepi : Joayee
Sumber : Yatiememories
Bahan- Bahan
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (saya kisar daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (atau 1 tin santan = 450 ml)
2 sudu besar mentega
3 biji telor
1/2 sudu teh garam
pewarna hijau
bijan
Cara-Cara:-
Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir).
1 cawan jus pandan (saya kisar daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (atau 1 tin santan = 450 ml)
2 sudu besar mentega
3 biji telor
1/2 sudu teh garam
pewarna hijau
bijan
Cara-Cara:-
Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir).
resepi ni memang senang kan umi, makan pun sedap!
ReplyDeleteBetul tu kak, paling penting senang dan sedap.. Baru rajin nk buat :)
DeleteAkak pun x pernah buat sendiri Ummi
ReplyDeleteKebetulan tadi kakak akak bawa.
Kalau senang nanti boleh le Cuba
Memang senang kak.. Tambah2 umi suka try resepi senang buat mcm ni. Trylah, sgt berbaloi. Free2 nanti umi nk buat lg.. Sedap utk minum ptg ;)
DeleteK. Umi ni rajin sungguh.
ReplyDeleteTime rajin + teringin boleh la buat, Wati.. hehehe
Deletearwah ayah alin tersangatlah pandai buat kuih ni..walaupun mak cuba buat masih tak sama ngan arwah buat walaupun resepinya sama...kalau mak buat pun tak sama rasa, apalagi alin yg buat kan..hahaha..anyway mmg sedap kuih bakar yg umi buat ni..yummo
ReplyDeleteTenkiu tenkiu.. kadang2 resepi yg sama, tp rasa berbeza. Mungkin tulah dikatakan air tangan agaknya hehehe.. Kalau sedap, Alhamdulillah :)
Delete