Sunday, July 7, 2013

Best Ever Brownies

Dah lama sy teringin nak makan kek coklat yang ada kacang di dalamnya, apa lagi kalau bukan brownies! Rasanya ini kali kedua saya buat brownies.. Sebabnya kalau tengok resepi yang guna banyak butter ni saya teragak-agak sikit nak buat. Tapi disebabkan nak makan walnut dan kek coklat, sy buat juga. Memang berbaloi, sangat terasa kecoklatannya dan rasa kacang yang saya suka. Tapi cuma boleh makan paling banyak 2 atau 3 potongan dalam satu masa. Mungkin bertambah sedap kalau cuba makan dengan aiskrim. :)
Makan tak jemu




Memang terasa kecoklatannya

Lembut dan moist

Siap dipotong

Resepi di ambil dari sini --> Best Ever Brownies.
Ingredients

150g butter (sy letak hampir 300g)
1 cup brown sugar, firmly packed (sy guna 1 1/2 cawan)
2 eggs (4 eggs)
1/2 cup plain flour (1 cup plain flour)
1/2 cup cocoa (1 cup cocoa)
(sy tambah 1 sudu teh esen vanilla)
(sy tambah 1/2 cup crushed walnut)

Method
1. Cream butter and sugar until fluffy.
2. Add eggs one at a time on low speed. (Add vanilla essence)
3. Mix through flour and cocoa. (Add walnuts)
4. Bake at 160C for 25-35 minutes.
5. Serve warm with cream and/or ice cream, or ice with with chocolate icing.

4 comments:

  1. Replies
    1. Sedap hingga menjilat jari hehehe :)

      Delete
  2. wahhh.. ummi.. sedapnya.. terus terliur...
    nak wat gak nanti.. smlm baru lepas bermandi wap (stem bath) cheese kek) hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trylah, mmg berbaloi. Umi buat 2x ganda dari adunan asal. Kalau ikut adunan asal sikit sangat tak cukup.

      Oo mandi wap - buat cheese kek yer wahh tu pun sedap.. lama tak buat cheese kek. nyum nyum :)

      Delete