Sunday, July 21, 2013

Bundt pan lagi dan ikan bilis masak asam

Jom tengok koleksi bundt pan terbaru, iaitu Nordic Ware Fleur de Lis. Fleur de Lis ni dalam bahasa Peranchis merupakan bunga lily atau iris yang digunakan sebagai simbol atau hiasan sejak zaman dulu. Boleh rujuk Wikipedia untuk maklumat lanjut. Pan ni saya beli kebetulan bila ada pesanan untuk Nordic Ware Heritage Bundt Pan dalam entry terdahulu (rujuk SINI). Saya belum sempat mencuba pan ini, perlu tunggu masa yang sesuai.

Ikan bilis masak asam pula ialah menu kegemaran bila tak ada idea nak masak apa. Paling penting, ini adalah menu yang sangat sedap waktu bersahur. Biasanya waktu sahur memang kurang selera untuk menelan nasi tapi kalau ada ikan bilis masak asam ni sekejap aje habis nasi sepinggan :)

Resepi Masak Asam Ikan Bilis
Bahan
Ikan bilis
Bawang Merah - hiris
Bawang Putih - hiris
Cili kering - potong nipis
minyak masak
Air asam jawa
garam

Cara
Panaskan minyak masak.
Goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
Tumis bawang putih, bawang merah dan cili kering sehingga layu.  (Boleh gunakan 2-3 sudu minyak gorengan ikan bilis untuk menumis bawang dll)
Masukkan air asam jawa.
Masukkan ikan bilis yang telah digoreng dan garam (masukkan cuma sedikit garam sahaja kerana ikan bilis sudah sedia masin)
Didihkan seketika dan padamkan api. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas.


Made in USA

Coraknya yang cantik

Harap dapat buat kek secantik ini :)

Ikan bilis masak asam atau masak asam ikan bilis.. mana2 pun boleh ;)

10 comments:

  1. Oh samalah kita ye..suka masak gini..makan ngan nasi panas...sedap Umi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kan Nekcik. Kalau tak ada ikan bilis, sekurang-kurangnya masak sardin.. fuhh silap2 boleh tambah nasi ni :)

      Delete
  2. cantik bundt pan tu...entah bila nak angkap satu .... saya pun sama macam umi jugak, bersahur tu bercinta sungguh. tambah pulak sensorang. sejuk cameron ni kadang2 nak minum air pun terkejut...sejuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada rezeki kena tangkap satu nih.. hehehe

      Dapat bayangkan sejuknya di Cameron. Kalau sahur minum air panas2 mesti segar rasanya. Kat sini pun tengah musim sejuk. Sebab tu rasa liat je nak bangun sahur, rasa cam nak bungkus aje :p

      Delete
  3. msti cantik corak kek tu kalu jd kan kak... tp msti jd nyer...

    dana pun suke mkn ikan bls sambal tuh, dulu ada sorang kwn dr pangkor selalu msk mcmtu, dia kata itu jelah lauk yg dia pandai msk heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaa Allah mesti jadiknya kan Dana :)

      Oo kawan Dana pun pandai masak macam ni juga? Haa Pangkor kan terkenal dengan ikan kering dan ikan bilisnya? Tetiba rindu pulak dengan sotong keping pedas dan bergula tu. Semalam baru nampak kat kedai. Nanti nk kena beli jugaklah :p

      Delete
  4. Replies
    1. Terima kasih Normi, harap keknya pun secantik acuan nanti :)

      Delete
  5. Mcm mana ya buat ikan bilis asam tu?

    ReplyDelete