Wednesday, November 9, 2011

Terung dan karot (carrot)



Terung ni bukan hasil ladang sendiri tapi ladang orang. kebetulan ada sambal tumis lebih taknak bazir terus la buat terung goreng bercili. ingatkan duduk sini kena buat sambal tumis sendiri.. siap bawa malaysian cheese lagi imported from teluk tempoyak. rupanya ada sambal tumis readymade tinggal panaskan dalam kuali je. aiseh.. utk ibu2 yg kesuntukan masa bole le guna cara ni. hehehe

Inilah rupanya carrot pelbagai warna yang ditanam berbulan2 dulu. tengok pokoknya bukan main tinggi lagi. saspen juga bila boleh nak harvest ni? tunggu lama2 kang, takut carrot jd keras sgt mcm kayu ke.. takpun kena serang dgn tahu sajalah segala macam serangga, siput khinzir ke lintah bulan ke hee.. mcm2 la haiwan yg ada kat belakang rumah ni.. sampaikan tanam pokok terung beberapa pokok abis kena makan tinggal satu je yg survive.. dah tabur ubat pun tak jalan.

macam ni la kalernye.. purple, light orange, dark purple dan satu lagi mcm kuning2.. kenapa pendek2 dan montok2 ? tak tahulah kenapa ni first time tanam. agaknya tanah tak cukup gembur kot. baunya agak kuat. warna carrot purple bila kupas warna oren kemerah2an mcm karot biasa. yg lain kaler mcm kulit tapi light sikit.
tengok pokok kemain tinggi tapi karotnya pendek je hehe.. tu tgh  ubinya ada yg dah kena makan.. kalau tunggu lama lagi agak2 cabut tinggal pokok aje kot :p

4 comments:

  1. heheheh malaysian cheese ye,bila mention telok tempoyak baru tau hahahhha lama tak p sana ,ghajen umi sambei duk studi duk bercucuk tanam lagi

    ReplyDelete
  2. hehe tu la, bkn tanjung dawai mari, tp teluk tempoyak. bkn takat import tu ja, ikan talang kering pun import. pos mahal pun tak kisah lah, takleh dok kalau tak ada ikan kering :)
    saja je cucuk tanam dah ptg2 tak ada kerja nak buat

    ReplyDelete
  3. betul tu Ucu, nak abiskan carrot ni kena la buat mcm2 resepi berasaskan carrot :)

    ReplyDelete