Wednesday, January 18, 2012

Mi udang segera

Bila shopping kat kedai oriental, terpandang perencah mi udang segera ni.. hmm teringat mi udang pulau pinang yg famous tu dan terpikir, agak2 sama sedap tak? oleh itu saya telah membuat eksperimen untuk memasak menggunakan perencah tersebut..

kuah agak cair. terlebih taruh air ke? agak2 dah ikut arahan. rasanya cmn pulak? ok je tapi dah tentu tak sesedap mi udang ori. kenapa? sebab air terlebih ke? isk tak jugak, udang tak sama ke? mungkin udang Oz ni bau tu kuat sikit. atau tak power sbb tak guna stok udang dan blend cili kering sendiri? hmm banyak faktor tu.. tapi setakat nak makan sekali kenyang boleh laaa..


ni lah rupanya perencah mi udang segera. ada satu lg perencah mi bandung/mi udang brand adabi kalau tak silap. yg tu sedap sikit dr yg ni hehehe..sabar.. sabar.. nanti kita beli tiket flight balik p mkn mi udang.. yabedabeduuuuu...

4 comments:

  1. mee udang...sedap sedapp...adoii saya ni kalau bab makan mmg hantu..ingat mee udang kuala sepetang, manis nyer udang dia freshh dari laut...mmmmm...cepat balik umi..leh mkn mee udang kita yang powerrr :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. woww tak pernah lg try mi udang kuala sepetang. nanti boleh try tu. tunggu umi balik tauu.. betul tu mi udang kita mmg power lahh :)

      Delete
  2. Probably mee udang paste tu yg 'chinese version ' kot...cair aje yg letak sayur kangkong tu, kalau mee udang melayu penang tu selalunya pekat sikit sebab kemungkinan ada letak mash sweet potato + potato..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin la kak, masa tumis pun kuat sangat bau udang kering. style ni tak best. kuah pekat lebih sedap, kan?

      Delete