Thursday, September 5, 2013

Ikan kembung masak cuka

Menu ikan kembung masak cuka ini merupakan salah satu menu masakan emak yang menjadi kegemaran saya. Di sini agak susah mendapatkan ikan kembung segar kerana kedai yang menjualnya agak jauh dari rumah. Alhamdulillah ada kawan yang sudi membelikannya untuk kami, dapatlah merasa ikan yang segar ni. Kalau tidak, cuma dapat merasa ikan kembung frozen yang dijual di kedai oriental aje lah :p

Agak ingat-ingat lupa resepinya, jadi saya tengok resepi di SINI. Kemudian masak ikut macam mana emak saya masak.. ikut apa yang ingat aje terutama bahan-bahannya. Memang sedap dan harum semerbak baunya, makan nasi pun siap tambah lagi :)



Sedia dihidangkan

Bahan seperti bawang, cili, halia dan serai ni memang menyedapkan lagi menu ini :)

Saya copy paste resepi dari Blog Kak Nor ni untuk rujukan akan datang.
IKAN MASAK CUKA
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
3 keping ikan tongkok @ boleh guna ikan tenggiri/kembung (sy guna ikan kembung)
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit

1 labu bawang besar ~ dipotong baji/wedges (sy guna bawang merah)
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1'2 in halia ~ dihiris
2 biji cili merah  ~ dihiris serong
5 - 7 biji cili padi (sy guna cili hijau)
1/2 sudu kecil biji sawi
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
400ml air
3 sudu besar cuka
1/2 batang lobak merah ~ dipotong (sy tak letak)
1/2 batang timun ~ dipotong (buang bahagian empulur) (sy tak letak)
garam dan gula secukup rasa

Cara: 
Goreng ikan yg telah dilumurkan garam dan serbuk kunyit hingga masak dan sedikit garing. Ketepikan.
Buangkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar sahaja dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga terbit bau.
Masukkan cili merah, cili padi, biji sawi dan serbuk kunyit. Goreng seketika.
Masukkan air dan cuka dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan garam dan gula, lobak merah dan ikan yg telah digoreng tadi.
Biarkan mereneh sekejap (supaya rasa masam2 kuah meresap pd isi ikan) dan masukkan timun.
Masak seketika kemudian bolehlah dihidangkan.

14 comments:

  1. Masakan simple org dolu dolu ni mmg unik, bila mkn rasa sedap sgt. Bkn mcm masakan moden, cepat rasa muak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu KakNi..tambah2 bila makan tu menimbulkan nostalgia teringat apa yg kita makan zaman kanak-kanak, semuanya sedap belaka :)

      Delete
  2. kecik2 dulu di kg mak suka masak ikan kembung cuka ni
    dah lama x buat.. tq bg idea nak masak apa ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke Irfa.. menu ni mmg sedap, kalau makan dgn nasi siap boleh bertambah lagi, kan Irfa? :)

      Delete
  3. sedapnyer kak.... tp dana tak penah bt nyeh2... msk taucu pun tak penah msk kak... teruk kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap ni Dana, yg penting simple hehehe.. isk k umi pun tak pernah buat masak taucu. sama la kita :)

      Delete
  4. kak ni link yg ada resepi ayam mayo.... http://misshamakeupstore.blogspot.com/2013/06/resepi-ayam-bakar-golek-mayo.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Dana, dah terliur ni. Nak kena beli ayam sekor lah camni. Rosemary pulak boleh pakai rosemary yg fresh kat kebun belakang rumah :D

      Delete
  5. mesti nikmat bila dpt mkn. salam jumaat kak umi..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ahad Farah.. harini baru sempat jawab salam.. lama betul, teruk kan? hihihi

      Mmg nikmat makan masakan mcm ni, kalau letak ayam golek sekor atau steak pun takmau dah :p

      Delete
  6. telan air liur..saya mmg suka ikan kembung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita, kalau goreng panas2 pun dah cukup sedap meratahnya.. :)

      Delete
  7. Thanks kak umi - arwah mak pun suka masak lauk ni. Ni menggamit memori lama. Blh la buat weekend ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Wati.. cemana dah berjaya buat? Mesti bila makan tu terbayang arwah mak Wati.

      K Umi doakan semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman. Bila kita rindu, kita sedekahkan Al Fatihah kpd arwah.

      Delete