Monday, June 10, 2013

Beef and Cheese Pie

Dah lama beli pie maker ni, tapi kali ni baru ada masa nak mencubanya. Resepi pertama yang kami cuba ialah beef and cheese pie.
Pie maker yang sangat handy
Lebih baik sebenarnya guna shortcut pastry sebagai base

Tapi saya pun ambil shortcut dan gunakan puff pastry sepenuhnya

Hasilnya adalah pie yang sangat sedap dan rangup

Di dalamnya cheese telah mencair

Sesuai dimakan bila-bila masa

dan juga sebagai bekalan ke sekolah/tempat kerja

Inilah dia pie maker yang telah berjasa

Sudah siap!


































































































































































































































Resepi: (menghasilkan kira-kira 24 biji pie)
1 kg daging cincang
1 labu bawang besar (dicincang)
5 ulas bawang putih (dicincang)
satu tub tomato paste (140g)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula
garam secukupnya
puff pastry segera secukupnya
Shredded tasty cheese secukupnya
2 sudu besar minyak masak untuk menumis

Egg wash: 1 biji telur dan 1 sudu besar susu dipukul dengan garfu

Cara:
Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan tumis bawang yang dicincang sehingga wangi.
Masukkan daging cincang dan masak sehingga daging masak (bertukar warna menjadi kecoklatan) Masukkan pes tomato, sos, cili, garam dan gula dan masak sehingga inti agak-agak kering dan tidak berair. Sejukkan sebelum digunakan.

Panaskan pie maker, terap pastry untuk bahagian bawah (base) dan atas (top).
Letakkan base pastry dan letakkan inti daging cincang.
Taburkan cheese dan tutup dengan top pastry.
Sapukan bahagian atas dengan egg wash dan rapatkan penutup pie maker. Masak selama 5-8 minit.

12 comments:

  1. Replies
    1. Tenkiu2 Normi, kalau buat sendiri mesti sedap nyerr hihi :)

      Delete
  2. assalamualaikum ummi..
    wowwww!!!! senang mudah je nampak...
    seronok ade pie maker tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kak..
      Hehehe mmg memudahkan kerja, sangat seronok mengepai. Sekejap saja dah dapat mkn pie panas2 :)

      Delete
  3. kt malaysia takde nampak pun pie maker gitu kak, aduhla bestnyer kalu ada nih, naper lah akak tk tunjuk skit isi dlm nyer itu... msti lg melelh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org Msia kurang mkn pie kot Dana. Mmg senanglah ada pie maker ni, lepas ni nk try buat apple pie pulak.

      Opps terlupa amik gambar isi sebab bila gigit aje terus tak ingat apa dah, tgk2 dah habis :p

      Delete
  4. Salam Kak Umi
    Tetiba teingat nak buka blog kak Umi mlm2 ni.xsangka ada entry baru pasal pie.terus lapar tengok..hehe..kak Umi,agak inti tu ganti dgn inti karipap pelik x dgn tekstur pie tu? Nampak sedap...yumyum..nak cikit..:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Hannani,
      Hehe nk makan pie dtg le. Tak kisahnye letak inti apa pun. seeloknya sesuai guna shortcut pastry untuk base. mmg sedaplah, k umi suka sangat kulitnya ni yg rangup pakai puff pastry, kalau letak kentang dah tentu jd pie karipap hehehe

      Delete
    2. Kak umi kata rangup da terbayang betapa sodapnye..kuikui..ye x ye..if letak kentang jadi la pie kentang..hahah

      Delete
    3. Good idea juga tu Hannani.. semalam dah try buat apple pie, mmg sukses. Next nak buat karipap pulak lah.. yeayyy!

      Delete
  5. salam umi
    syoknya
    pie maker tu..
    pie tu lagilah syok, ter

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak,
      Sekali sekala makan pie buatan sendiri, mmg sedap dan puashati dpt makan kenyang2 hehehehe

      Delete