Pie maker yang sangat handy |
Lebih baik sebenarnya guna shortcut pastry sebagai base |
Tapi saya pun ambil shortcut dan gunakan puff pastry sepenuhnya |
Hasilnya adalah pie yang sangat sedap dan rangup |
Di dalamnya cheese telah mencair |
Sesuai dimakan bila-bila masa |
dan juga sebagai bekalan ke sekolah/tempat kerja |
Inilah dia pie maker yang telah berjasa |
Sudah siap! |
Resepi: (menghasilkan kira-kira 24 biji pie)
1 kg daging cincang
1 labu bawang besar (dicincang)
5 ulas bawang putih (dicincang)
satu tub tomato paste (140g)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula
garam secukupnya
puff pastry segera secukupnya
Shredded tasty cheese secukupnya
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
Egg wash: 1 biji telur dan 1 sudu besar susu dipukul dengan garfu
Cara:
Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan tumis bawang yang dicincang sehingga wangi.
Masukkan daging cincang dan masak sehingga daging masak (bertukar warna menjadi kecoklatan) Masukkan pes tomato, sos, cili, garam dan gula dan masak sehingga inti agak-agak kering dan tidak berair. Sejukkan sebelum digunakan.
Panaskan pie maker, terap pastry untuk bahagian bawah (base) dan atas (top).
Letakkan base pastry dan letakkan inti daging cincang.
Taburkan cheese dan tutup dengan top pastry.
Sapukan bahagian atas dengan egg wash dan rapatkan penutup pie maker. Masak selama 5-8 minit.
yummy..sdapnya..:)
ReplyDeleteTenkiu2 Normi, kalau buat sendiri mesti sedap nyerr hihi :)
Deleteassalamualaikum ummi..
ReplyDeletewowwww!!!! senang mudah je nampak...
seronok ade pie maker tu..
Waalaikumsalam Kak..
DeleteHehehe mmg memudahkan kerja, sangat seronok mengepai. Sekejap saja dah dapat mkn pie panas2 :)
kt malaysia takde nampak pun pie maker gitu kak, aduhla bestnyer kalu ada nih, naper lah akak tk tunjuk skit isi dlm nyer itu... msti lg melelh
ReplyDeleteOrg Msia kurang mkn pie kot Dana. Mmg senanglah ada pie maker ni, lepas ni nk try buat apple pie pulak.
DeleteOpps terlupa amik gambar isi sebab bila gigit aje terus tak ingat apa dah, tgk2 dah habis :p
Salam Kak Umi
ReplyDeleteTetiba teingat nak buka blog kak Umi mlm2 ni.xsangka ada entry baru pasal pie.terus lapar tengok..hehe..kak Umi,agak inti tu ganti dgn inti karipap pelik x dgn tekstur pie tu? Nampak sedap...yumyum..nak cikit..:p
Salam Hannani,
DeleteHehe nk makan pie dtg le. Tak kisahnye letak inti apa pun. seeloknya sesuai guna shortcut pastry untuk base. mmg sedaplah, k umi suka sangat kulitnya ni yg rangup pakai puff pastry, kalau letak kentang dah tentu jd pie karipap hehehe
Kak umi kata rangup da terbayang betapa sodapnye..kuikui..ye x ye..if letak kentang jadi la pie kentang..hahah
DeleteGood idea juga tu Hannani.. semalam dah try buat apple pie, mmg sukses. Next nak buat karipap pulak lah.. yeayyy!
Deletesalam umi
ReplyDeletesyoknya
pie maker tu..
pie tu lagilah syok, ter
Salam Kak,
DeleteSekali sekala makan pie buatan sendiri, mmg sedap dan puashati dpt makan kenyang2 hehehehe